Bed en Breakfast Baove de Baek


Bed en Breakfast Boven de Beek Munstergeleen Limburg

In het zacht glooiende Geleenbeekdal tussen Sittard en Geleen ligt het molencomplex van Munstergeleen.

Het stromende water van de Geleenbeek heeft er al sinds 1287 meerdere watermolens aangedreven. De oorspronkelijke molengebouwen zijn in de loop van de eeuwen veranderd en uitgebreid door tijdgebonden vernieuwingen. De laatste grondige verbouwingen dateren uit 1797 en vertoont het molencomplex nog historische bouweigenschappen uit die tijd. Tot 1967 was de houtzaagmolen nog in werking en maakte samen met een olie-en graanmolen deel uit van een molen-trio onder één dak. Van deze uitzonderlijke situatie zijn nu nog veel authentieke fragmenten te zien.


In 1821 wordt in het woonhuis van de molen Karel Houben geboren. Hij krijgt als Pater Passionist grote bekendheid. Na zijn overlijden in 1893 komt langzaam een pelgrimage op gang naar zijn geboortehuis in Munstergeleen. In 2007 wordt Pater Karel heilig verklaard. Het voormalige woonhuis en de schuur zijn ingericht als kapel en herdenkingsruimte. De Pater Karel kapel, met de molengebouwen en bijhorende karakteristieke woonhuizen vormen een uniek historisch monument dat door de huidige eigenaren in uitstekende staat wordt gehouden.


De B&B is een lief klein huisje boven de beek, gelegen in de voormalige houtzaagmolen tussen de graan- en de oliemolen in. Door een klein raampje in de woonkamer kun je de kollergang van de oliemolen zien liggen.